9. Formanden
Faggruppeformanden er en faglig, ledelsesmæssig og fagpolitisk stærk person, som kan sikre en effektiv organisering af faggruppearbejdet, og at KTC’s interesser på fagområdet varetages via aktive bidrag til det arbejde, som sætter dagsordenen.
Faggruppeformanden skal stille ressourcer til rådighed i sin forvaltning som assistent til det praktiske administrative faggruppearbejde. Faggruppeformænd udpeges for en toårig periode og kan max. udpeges tre gange i sammenhæng = maksimalt 6 år.
9.a Årlig konstituering af faggruppeformænd
Proceduren omkring formandsudpegning forløber som følger:
Faggruppernes resultater og virke drøftes mellem KTC Bestyrelsen og alle faggruppeformænd på den årlige faggruppekonference i januar.
Referencebestyrelsesmedlemmerne tager en dialog med deres respektive faggruppeformænd om opgaven, hvis der er problemer og manglende fremdrift i faggruppens arbejde. Er der ikke interesse, tid eller overskud til at løfte faggruppearbejdet, iværksættes et formandsskifte.
Faggruppeformænd på valg konstitueres for de kommende to år sammen med meddelelse om bestyrelsens konstituering efter KTC’s generalforsamling hvert år i september, oktober eller november måned.
9.b Udskiftning af faggruppeformænd
Kommende udskiftninger drøftes med de siddende faggruppeformænd på den årlige faggruppekonference i januar. Referencebestyrelsesmedlemmet drøfter efter bestyrelsesmødet i april med deres respektive faggruppeformand, om der er basis for en toårig fornyelse, hvis de første to år er gået.
Hvis der skal findes ny faggruppeformand, offentliggøres dette overfor KTC’s medlemskreds senest i juni måned, og interesserede kandidater opfordres til at henvende sig personligt til det relevante referencebestyrelsesmedlem eller KTC’s formand. Bestyrelsen beslutter indstilling af ny faggruppeformand på bestyrelsesmødet ultimo august. Endelig valg af nye faggruppeformænd træffes ved bestyrelsens konstituering efter generalforsamlingen. Overdragelse fra gammel til ny formand skal være tilendebragt senest ved efterfølgende faggruppekonference i januar.
Det bemærkes, at for faggrupperne for Planlægning og Byggelov, hvor der er indgået særlige aftaler med associerede foreninger, foretages formandsskifte af de pågældende foreninger.
10. Faggruppernes sammensætning og valgperiode
En faggruppe består som udgangspunkt, udover formanden, af seks medlemmer udpeget med én fra hver kreds, dog udpeger KTC to medlemmer fra kreds 1, Hovedstaden.
De associerede foreninger udpeger ét medlem til hver af de relevante faggrupper for den pågældende forening. Bestyrelsen kan udpege ekstra medlemmer til faggruppen for to år ad gangen.
11. Faglig kompetence
Faggruppeformanden tilrettelægger arbejdsform mv. for faggruppen og holder faggruppens medlemmer informeret om udviklingen i faggruppen. Faggruppeformanden skal sikre, at nye faggruppemedlemmer instrueres i faggruppens opgaver og forstår faggruppens formål.
Det er faggruppeformanden, der ”sikrer holdet” og har ansvar for, at holdet svarer til behovene i faggruppearbejdet. Faggruppeformanden skal sikre, at faggruppen samlet set har den nødvendige kompetence og faglige indsigt til at matche sine opgaver og et aktivitetsniveau, der sikrer at faggruppen kan levere høringsbidrag mv.
Hvis det viser sig, at faggruppen mangler en bestemt kompetence, er det faggruppeformanden, der skal sikre sig, at de nødvendige kompetencer tilvejebringes. Det kan ske ved at rette henvendelse til KTC Bestyrelsen om indstilling af en specialist til faggruppen, eller ved at drøfte udskiftning af faggruppens kredsrepræsentanter med faggruppen og kredsene, eller ved at inddrage faglige specialister i underfaggrupper.
Der vil hele tiden ske udvikling inden for fagområdet. Faggruppeformanden kan inddrage KTC Sekretariatet, referencebestyrelsesmedlemmet eller kredsformanden i sine overvejelser.
12. Faggrupperepræsentanternes rolle
Kredsudpegede faggrupperepræsentanter er drivkraften i faggruppens strategiske arbejde. De indgår som aktive medvirkende i formuleringen af faggruppens synspunkter. De varetager desuden en vigtig rolle med at sikre netværk og dialog med baglandet i deres respektive kreds.
Faggruppeformanden skal sikre sig, at de kredsudpegede faggruppemedlemmer har kontakt til baglandet i deres kredse. Det er vigtigt for de kredsudpegede at danne netværk til alle kommuner i kredsen, eller sikre kontakt til etablerede faglige netværk, hvis sådanne findes i kredsen. Det sikrer faggruppens bagland og relation til KTC Medlemmerne. Det forventes, at hver kredsrepræsentant har et e-mailnetværk til de relevante fagpersoner i alle kredsens kommuner, så spørgsmål hurtigt kan kommunikeres ud over hele landet. Kredsens faggrupperepræsentant deltager i kredsmøder og kan samarbejde med kredsbestyrelsen om at gennemføre faglige arrangementer eller faglige temaer på kredsmøder.
KTC’s høringsbidrag afgives med en ledelsesfaglig vurdering og på vegne af kommunerne. Svarene afgives i en form, så de er anvendelige i en bred kreds og kan tale på vegne af alle kommuner. Formuleringen skal meget gerne indeholde såvel en administrativ som en økonomisk konsekvensvurdering af forslaget.
13. Underfaggrupper: Sammensætning og opgaver
Faggruppeformanden kan etablere underfaggrupper (arbejdsgrupper) for at lette dækningen af faggruppens ansvarsområde og udvide antallet af specialister, der er involveret i faggruppens arbejde. Der er ikke nogen fastlagt struktur for underfaggrupper, og antallet af underfaggrupper må afpasses bredden i faggruppens arbejdsfelt. Formålet er at sikre, at der kan afgives høringsbidrag hver gang.
Medlemmer til underfaggrupperne udpeges af faggruppen og fungerer som et løst koblet netværk baseret på faglig interesse og engagement. Alle underfaggruppemedlemmer skal være aktive, ellers afmeldes de af underfaggruppen. Det er ikke et netværk blot for at holde sig orienteret.
Underfaggrupper indgår i høringsopgaver og kan inddrages i den dagordenssættende rolle i samarbejde med faggruppens formand. Det er vigtigt, at underfaggruppemedlemmer orienteres om spillereglerne for faggruppemedlemmer.
14. Underfaggruppeformandens rolle
Underfaggruppens formand refererer til faggruppeformanden.
Underfaggruppeformanden tilrettelægger arbejdsform mv. for gruppen og har ansvar for underfaggruppens faglige sammensætning, kan skifte medlemmer ud osv. som ovenfor beskrevet under faggruppeformandens rolle. Underfaggruppeformanden skal også instruere nye medlemmer i opgaven som beskrevet under faggruppeformandens rolle.
15. Associerede foreningers repræsentation i faggrupperne
KTC har indgået associeringsaftale med en række foreninger på det (kommunal-)tekniske område. Associerede foreninger har mulighed for at udpege et medlem til de relevante faggrupper og kan medvirke til at bemande underfaggrupper, da de associerede foreninger ofte har et tæt netværk af fagspecialister. To områder har særaftaler med associerede foreninger.
DABYFO Forum for danske bygningsmyndigheder
PN Park- og Naturforvaltere
KVF Kommunal Vejteknisk Forening
DP Danske Planchefer
KEF Kommunal Drift og Service
EnviNa Foreningen for natur- og miljømedarbejdere i det offentlige