Et godt eksempel på integration på tværs af forsyningssektorer er Billund Vand A/S, som sammen med partneren Krüger anvender helt nye teknologier til at producere energi fra spildevand og madaffald i fyrtårnsprojektet Billund BioRefinery, mens restprodukter køres på markerne som gødning. Det giver rigtig god mening for samfundet, men hvis der for alvor skal være økonomi i det for renseanlægget,
skal der fjernes nogle sten på vejen. Barriererne ligger i lovgivning for affald, energi, varme og reglerne i spildevandssektoren, og det er noget af det Platform for Smart Energi ser på.
- Når vi producerer biogas fra spildevandsslam, madaffald og andet affald, får vi en ressource, der kunne lagres og fx anvendes i gasnettet eller i transportsektoren. Da vi er kommunalt ejet, er det dog ikke tilladt for os at føde biogassen ind i gasnettet. I stedet anvender vi selv biogassen til at producere el, som vi er mere end selvforsynende med. Når vi gør det, producerer vi også overskudsvarme, som via cirkulationspumper fødes ind i fjernvarmenettet. Her rammes vi dog igen af lovgivningen, der siger, at vi som energiproducerende spildevandsselskab selv skal anvende halvdelen af varmen. I praksis betyder det, at en stor del af overskudsvarmen slippes ud til gråspurvene, fortæller adm. direktør i Billund Vand, Ole Johnsen.