Der er flere grunde til, at en DGNB-certificering giver mening for en kommune som Frederiksberg.
Frederiksberg kalder sig hovedstadens grønne hjerte. Med DGNB-certificering af konkrete byggeprojekter sætter vi handling bag ordene.
Nyere undersøgelser viser, at krav til byggematerialer og indeklima har
stor betydning for trivsel og indlæring. DGNB-kravene kan være med til at sikre, at vi får sundere skoler og daginstitutioner. DGNB er også med til at sikre en ensartet kravspecifikation. I stedet for generelle ønsker om et bæredygtigt projekt defineres opgaven til vores rådgivere tydeligere med målbare krav.
Håndteringen af processen gennem hele forløbet er vigtig i kommunale projekter med mange aktører. Og processen er netop et fokusområde i DGNB ordningen. En god proces med tidligt fokus på bæredygtighed kan fjerne misforståelser og skabe færre fejl.
Totaløkonomien i byggeprojekter er en vigtig faktor, for drift og vedligeholdelse udgør samlet set de væsentligste økonomiske poster, når man ser på hele bygningens levetid. Vi forventer, at DGNB kan bruges som redskab til at skabe et godt overblik, så vi får et bæredygtigt byggeprojekt, hvor vi ikke ender med løsninger, der er billige under opførelsen, men mange gange dyrere i driften. Samtidig overholdes det lovgivningsmæssige krav om beregning af totaløkonomi for byggeprojekter over 20 millioner kroner.
Arbejdet med bæredygtighed i byggeprojekter er ikke nyt på Frederiksberg. Vi har arbejdet med bæredygtighed i forhold til kommunens egne bygninger i flere år, så vi har et godt udgangspunkt for at arbejde med DGNB-ordningen.
Det blev meget tydeligt ved DGNB-screeningen af et byggeprojekt ved Skolen på Duevej. Da vi som udgangspunkt stiller en række krav til bæredygtighed for kommunalt byggeri, blev ekstraudgifterne ved en DGNB guld-certificering vurderet til primært at dreje sig om dokumentation og selve certificeringen. Ekstraudgifterne blev vurderet til cirka en halv million kroner oveni anlægssummen på 33 millioner kroner.
De beregnede besparelser ved en DGNB-certificering blev anslået til cirka 1 million kroner over en ti-årig periode. Besparelserne udspringer af forventningen om en bedre proces med færre fejl, bedre commissioning, en dokumenteret reduktion i bygningens energibehov ved idriftsættelsen, øget produktivitet og mindre sygefravær på grund af bedre indeklima samt øget fleksibilitet for at indrette bygningen til andre former for brug.
Den nye bygning ved Skolen på Duevej forventes at stå færdig i 2017 og bliver Danmarks første DGNB-certificerede folkeskole. Vi vil bruge tilbygningen til Skolen på Duevej som et pilotprojekt for at vurdere, om de ekstra omkostninger i starten modsvares af værdiforøgelsen i projektet.