Den 31. marts 1967 blev det første træ plantet på en næsten bar mark vest for København. Formålet var at skabe et rekreativt område for den hastigt voksende vestegn.
Siden er der plantet omkring tre millioner træer i det, der er blevet Danmarks største nye skov.
Søndag den 7. maj er det Skovens Dag, og for at markere 50-året for Vestskoven planter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen syv egetræer i skoven sammen med samarbejdspartnerne gennem 50 år.
Vestskoven var det første statslige skovrejsningsprojekt, der lagde vægt på at etablere en bynær skov med fokus på friluftsliv. Vestskoven står i dag som en stor varieret skov med især egetræer, sletter, moser, krat og udkigspunktet Herstedhøje.
I takt med, at Vestskoven er vokset til, tiltrækker den flere og flere besøgende. I dag er Vestskoven blandt de mest benyttede skove i Danmark.
Ny skov hvert år
Naturstyrelsen etablerer cirka 250 hektar ny statsskov hvert år. Rejsning af bynære skove beskytter også grundvandet. I hele Danmark er der opkøbt og tilplantet ny statslig skov på cirka 11.000 hektar, siden man begyndte at registrere de statslige skovrejsninger i 1989.
Eksempler på andre nye statsskove er: Greve Skov ved Greve, True Skov ved Århus, Drastrup Skov ved Aalborg og Elmelund Skov ved Odense.
Fakta:
Vestskoven er Danmarks største nye skov. Den strækker sig over et område på 1.400 hektar og er otte km lang og fire km på sit tykkeste stykke fra nord til syd. Den folder sig i dag ud over fem kommuner: Albertslund, Høje Tåstrup, Glostrup, Egedal og Ballerup.
Skovens Dag er en årligt tilbagevendende dag, som hvert år giver danskerne mulighed for at komme en tur ud i det fri og prøve forskellige aktiviteter, møde skovens folk og se, hvad skovbruget laver og hvorfor.