Mogens Lykketoft, tidligere formand for FNs generalforsamling har ved flere lejligheder opfordret til, at de gode initiativer i kommuner bør samles i en platform, så man kan dele sin viden med andre.
Kontorchef Mette Herbert fra KL, Teknik & Miljø, understregede på ovennævnte konference, at kommunerne kan skabe rammerne for implementeringen, men at der også ligger en stor opgave i at få omsat delmålene til den kommunale virkelighed.
KTC havde årsmøde i slutningen af oktober, hvor vi modtog adskillige fine og innovative forslag til samarbejde på tværs af kommuner, selskaber og virksomheder – de indkomne bidrag deles nu med tovholderne på Natur & Miljø 18.
Der er sået mange frø i kommunerne til samarbejde og videndeling, derfor forventer vi, at se en levende udvikling og vækst inden 2030 - ikke mindst med inspiration fra Natur & Miljø 2018.
Vi er meget opmærksomme på at få teori omsat til praksis. Vi bevæger os derfor på konferencen fra det teoretiske perspektiverende niveau til, hvordan man agerer i praksis omkring de forskellige emner.
Velvidende at en stor del af kommunerne endnu ikke forholder sig til FNs 17 Verdensmål. Men vi tør godt skubbe lidt til udviklingen hos de resterende kommuner!
En undersøgelse fra sommeren 2017 foretaget af Deloitte viser, at kun en 1/3 af de danske kommuner kender til den danske handleplan, og kun hver tiende danske kommune er reelt er kommet i gang med at bruge verdensmålene strategisk og har lavet en handleplan. De store kommuner er godt på vej. Over 50 procent af de større kommuner har en dialog om verdensmålene på ledelsesniveau, og 44 procent vurderer, at verdensmålene i høj eller meget høj grad har betydning for kommunen. Blandt de mindre kommuner er det kun 19 procent, der i høj grad kender verdensmålene, og endnu færre som har en plan for implementering.
Og nye løsninger er der brug for, hvis det skal betale sig at være bæredygtig. De mange opgaver som venter forude kræver måske nye forretningsmodeller inden for alt fra livskvalitet til grøn omstilling og adgang til arbejdskraft.
Ingen kan spå om fremtiden, men vi har alligevel en ide om at når, vi når hen til begyndelsen af juni 2018, hvor konferencen afvikles i Herning, vil flere kommuner have formuleret handleplaner.
Vi ønsker med Natur & Miljø-konferencen at skubbe lidt til udviklingen og implementeringsplanerne, med blikket rettet mod samarbejde, bæredygtighed, cirkulær økonomi og et resilient (robust) samfund.