Første etape af projektet handler om at få overblik over eksisterende farve- og piktogramsystemer på affaldsområdet både nationalt og internationalt. Der indgår en screening for eventuelle standarder på vej fra EU eller i andet internationalt regi. Næste etape har to led. Det ene består i at specificere, hvilke krav et farve- og piktogramsystem skal opfylde, for at alle relevante aktører reelt kan bruge det. Systemet skal være versionerbart, så det kan bruges på både emballager, produkter, beholdere, i apps og på hjemmesider etc.
Det indgår også i projektet om det er muligt, at genbruge det gamle danske genbrugssymbol, som fylder 40 år i 2016, og som danskerne for længst har fået ind under huden. Også de unge. Da gruppen fra Vesterdal Efterskole bad de andre elever lave et symbol, de syntes ville illustrere genanvendelse, tegnede omkring halvdelen det gamle genbrugstegn. Det virker således oplagt at anvende dette symbol. Nu undersøger vi sammen med Miljøstyrelsen, om det kan lade sig gøre.
Men der skal ikke bare laves et koncept. Vi skal sikre, at de relevante aktører vil bruge det. Derfor er en vigtig del af projektet at inddrage virksomheder, boligforeninger og kommuner i processen, så vi når frem til et resultat, der reelt kan bruges i alle relevante led af kæden fra producent til affaldsordning. Vi har allerede talt med en række interessenter, der alle giver udtryk for, at det giver god mening også i deres kontekst, at vi få standardiseret mærkning for at guide borgernes sortering. Aktørerne vil også blive inddraget i at finde ud af, hvordan det giver bedst mening at driftsorganisere en mærkeordning for genanvendelse, og hvordan det skal finansieres.