Det interessante er, hvornår i vejbelægningernes levetid at den samfundsmæssige gevinst slår igennem og dermed tjener udgiften hjem og reelt bidrager positivt til samfundsøkonomien. For at svare på det spørgsmål har konsulenthuset Incentive udarbejdet et værktøj, som kan regne på de samfundsøkonomiske effekter og angive, hvornår klimavenlige veje har tjent sig selv hjem.
Værktøjet bygger på Transport- og Bygningsministeriets officielle regnearksværktøj TERESA, som anvendes til samfundsøkonomiske vurderinger af projekter inden for transportområdet. Værktøjet er benyttet til at regne på fem forskellige motorvejsstrækninger i Danmark, hvor den eksisterende vejbelægning udskiftes med en klimavenlig. Det skal tilmed pointeres, at den klimavenlige vejbelægning ikke kun bidrager til en reduktion af brændstofforbruget, men også reducerer støjbelastningen fra vejen. Den effekt er også inddraget i beregningerne.
Resultatet af de første beregninger viser, at den største effekt opnås for motorvejsstrækninger med stor trafikmængde og tæt på byområder. Her viser beregningerne, at belægningen tjener sig ind efter blot tre til fire år, og allerede efter ti til 12 år opnås en nettonutidsgevinst, som er en faktor 5 -10 større i forhold til en traditionel belægningstype.
For motorvejsstrækninger udenfor bebyggede områder og med væsentlig mindre trafik viser beregningerne, at belægningen tjener sig ind efter otte til ti år. Efter en levetid på 15 år opnås en nettonutidsgevinst på en faktor 2 - 3 i forhold til en traditionel belægning.