Efter flere indledende forsøg, vedtog folketinget den ny vejlov ved juletid sidste år, med ikrafttrædelse den 1. juli i år. Dermed kunne vi fejre afslutningen af en tiltrængt opdatering af vejsektorens fælles lovsæt. Tilblivelsen er sket i et tæt samarbejde mellem Vejdirektoratets juridiske afdeling, KL og med mange gode bidrag fra de danske kommuner.
Det er dog tankevækkende, at man afslutningsvis valgte at udtage gode og velargumenterende elementer af lovforslaget, idet kommunerne vurderede at disse elementer kun havde begrænsede besparelsespotentiale for kommunerne. Man kan spørge sig selv, om man kun laver ny lovgivning forat spare penge, eller om målet er at skabe de bedste rammevilkår til gavn for borgere og trafikanter.
I løbet af sensommeren blev regeringens omprioriteringsbidrag rullet ud i de danske kommuner. Det har medført meget store besparelser og udfordringer for de danske kommuner, og når kommunernes økonomi er under pres, ja, så ved vi godt, hvor vejsektoren er, når de borgernære områder kræver sit og husholdningspengene er brugt – langt nede på prioriteringslinjen.
Dette fordre at vi i vejsektoren skal være ekstremt bevidste om, hvordan vi prioriterer vores sparsomme midler. Vi må tænke i endnu bredere samarbejder og gerne på tværs af kommunegrænser og gerne med Vejdirektoratet. Her tænker jeg specielt på at tage del i matrixudbuddet, som Vejdirektoratet tilbyder fra 2017.
For at gøre opmærksom på kommunevejenes tilstand, har Strategisk Direktør- forum, hvor repræsentanter fra KTC, KL og vejdirektoratet på direktør niveau mødes og drøfter den strategiske udvikling af vejsektoren, besluttet at sætte gang i en større analyse om dette. Dataindsamling og – behandling udføres af SAMKOM – sekretariatet, kommunerne og vejdirektoratets samarbejde omkring det samlede vejnet.
Formålet, som tidligere nævnt, er at sætte fokus på kommunevejenes tilstand og få belyst investeringsbehovet, så vi har et godt og sikkert vejnet.
83 kommuner har tilmeldt sig analysen. Jeg havde nok håbet, at flere kommuner ville tage del i denne analyse.
For at give analysen vægt og validitet, er det tvingende nødvendigt at alle kommuner har fuldstændigt styr over deres data på veje, fortov, broer m. m. Analysen forventes offentliggjort sidst på året, hvorefter det er op til de enkelte kommuner at arbejde videre med det, som analysen viser.
Når man ser på det generelle billede på vejområdet, kan jeg kun udtrykke min glæde over det tætte og oprigtige samarbejde der er imellem Vejdirektoratet og kommunerne.
Vejdirektoratet trækker et stor læs, men vi fra kommunernes side er også klar til samarbejdet, til glæde og gavn for en stærk dansk vejsektor.