- Et problem er, at ansvaret for, hvem der kan videreformidle data, ikke er éntydigt placeret i kommunerne, og det betyder, at det bliver unødigt vanskeligt og tidkrævende at få adgang til hinandens viden, påpeger Michel van der Linden.
Kollega i KTCs digitale faggruppe, informatikchef Jakob Harding Kirkegaard fra Silkeborg Kommune, supplerer med et konkret eksempel på, at sagsbehandling kompliceres unødigt og kan trække i langdrag, fordi nogle kommuner viger tilbage for at dele data i den mest hensigtsmæssige form.
- De fleste kommuner har en decentral kopi af nogle af de data, der vedrører ejendommene og borgerne i kommunen – Ejendoms- og Miljødatasen i daglig tale, men vi har KUN adgang til data der ligger inden for kommunegrænsen. I dag ringer eller skriver vi så til vores nabokommuner og beder dem sende noget data, hvis vi skal sagsbehandle eller planlægge tværkommunale projekter. Ofte er der tale om forskellige høringer i regi af natur-, miljø- eller planlovgivningen eller alt andet, der ikke nødvendigvis følger kommunegrænserne, fortæller han.
Der har altid været præcedens for at dele data kommunerne imellem, men det er en anden form for deling KTCs digitale faggruppe efterlyser. Det ville være bedre, hvis kommunerne kunne få en decentral kopi af de omkringliggende kommuners data – det vil både lette digitaliseringen og sikre en hurtigere sagsbehandling.
- Der hersker dog ofte usikkerhed omkring lovgrundlaget for denne dataudveksling, men det må centrale instanser afdække og skabe klarhed over. Det gælde dog, at det altid er modtagerkommunen, som har ansvaret for hvordan data forvaltes og anvendes – selv om data kommer fra nabokommunen. Det vigtigst for os er, at skabe et fundament for et bedre samarbejde, hurtige sagsbehandling og en bedre og mere moderne anvendelse af data, siger Jakob Harding Kirkegaard.