Mulighederne for tiltag mod oversvømmelse er mange og kan have varierende effekt. Vandet kan forsinkes opstrøms byen, holdes tilbage i åen bag forhøjede ådiger eller afledes hurtigere væk, ved at udvide kapaciteten af åen nedstrøms byen. Sluser og pumpestationer er også
relevante tiltag på åen ved kysten, hvis hensynet til kombinerede hændelser for stormflod og kraftig regn skal inddrages.
Kompleksiteten af årsagssammenhænge bag oversvømmelser, og de mange mulige sikringstiltag, kan virke uoverskuelige, og hvordan kædes tiltagene sammen med behovet for flere rekreative vådområder og øget biodiversitet? Og hvad kræves der egentlig af dataindsamling og efterfølgende analyse og modellering før beslutninger omkring sikringstiltag kan træffes?
En ny drejebog for klimasikring og helhedstænkning i det åbne land
Med udgangspunkt i et projekt for Frederikshavn Kommune, omkring klimasikring af Elling Å systemet, er
der opnået værdifulde erfaringer, og udarbejdet en drejebog omkring helhedstænkning i ådalene. Mulighederne for genetablering af ådalens bufferkapacitet er undersøgt, gennem restaurering af vandløb og vådområder i ådalen. Derved opnås både forsinkelse af vand, samtidig med at de eksisterende naturværdier i ådalen sikres og understøttes.
Mulighederne for midlertidig opmagasinering af overfladevand, og hvordan dette påvirker § 3 beskyttede naturområder, er ligeledes undersøgt.
Der er også opnået generel indsigt i det kritiske databehov, som bør indsamles før analysen af mulige sikringstiltag udføres. Modellering af vandets kredsløb, å-systemet og oversvømmelser, på både simpel (billig) og avanceret (dyr) vis, har desuden bidraget med vigtige svar omkring nødvendigheden af at anvende de store komplicerede og dyre modelværktøjer (fx MIKE-FLOOD), for at få de nødvendige svar omkring effekten af forskellige tiltag.