Der findes næppe en dansk kommune, der ikke har sat strikse mål for reduktion af CO2-emmisionen og lavet en række initiativer, der sikrer energibesparelser og overgang til mere klimavenlige energikilder. Og Folketinget har med vedtagelse af Klimaloven fastlagt målet om reduktion af udledning af drivhusgasser på 70 procent inden 2030. Vi er i bevægelse, og borgere har i vid udstrækning taget dagsordenen til sig: Hybrid- og elbiler ses stadig oftere, og varmepumper går som varmt brød. Alt er godt - bortset fra, at vi udfordres af en stadigt stigende global temperatur, og at målet om at holde stigningen under 2 grader virker svært eller umuligt at nå, og det uanset den danske indsats. Vi tegner os trods alt kun for 1 promille af den samlede udledning af drivhusgasser.
Der er klimaforandringer, og spørgsmålet er, hvordan vi sikrer os bedst muligt. I en dansk kontekst er det især vand, der bekymrer. Vand fra oven, vand fra neden og vand fra alle sider. I KTC har vi i en årrække set fantastiske klimasikringsprojekter og projekter, hvor klimahensyn kombineres med hensyn til at sikre en bedre og mere varieret natur. Mange af disse projekter har fjernet eller minimeret lokale udfordringer og demonstrerer, at man med en innovativ tilgang, teknisk indsigt og en ofte stor investering kan holde byer og hjem tørre. Samfundsøkonomisk er det vigtigt - for den enkelte borger kan det være afgørende.
Vand anses, med rette, som en ressource. Både havvand og den ferske fætter giver os liv og bidrager til indtjening og velstand. I Danmark er vi med en global målestok heldigt stillet, fordi vi har adgang til rent drikkevand, nogenlunde regelmæssige nedbørsmønstre, god spildevandshåndtering, der godt nok stadig kan og skal forbedres, bl.a. med hensyn til tilbageholdelse af næringsstoffer; og så har vi vandløb, der for manges vedkommende trods alt kan håndtere normale regnhændelser og samtidig rumme den biologi, der skal til for at sikre god økologisk tilstand. Men vi kan ikke sove på laurbærrene. Der er behov for innovation, strategiske samarbejder mellem interessenter, herunder i alliance mellem kommuner, forskning og dygtige rådgivere, når vi fremad skal sikre, at vandet ikke kommer på vildveje.
Det er nu, vi skal have arbejdshandskerne på for at undgå de ekstra lange gummistøvler.
Vel mødt ved vandet!