Der ER mange faldgruber. Når byerne rammes af klimaudfordringerne og skal håndtere stigende vandmængder eller øge kystsikringen, ender det med, at borgerne betaler omkostningerne. Så alle har travlt med at investere i mere bæredygtige og økonomisk forsvarlige løsninger.
Her er det vigtigt, at man sætter ind de rigtige steder for at få det fulde udbytte af energiinvesteringerne. Og her kan erfaringerne fra byer som Sønderborg, Vitoria-Gasteiz, Tartu og netværkets byer hjælpe med at sætte en ny dagsorden for elektrificering af energiforbruget med flere vindmøller, solceller, varmepumper, elbiler/-cykler med mere på en forsvarlig måde.
For en sikre en robust demonstrationsplatform, har EU bevilget 208 mio. kr. til udvikling af demonstratorier i de tre byer samt replicering af resultaterne i Europas små og mellemstore byer.
I Sønderborg kan vi vise, hvordan byens boligejere, udlejere, boligforeninger, butikker og virksomheder tager ansvar og deltager i at energirenovere. Alt sammen baseret på en klar politisk agenda, en synlig kommunikationsindsats og koordinering af den nødvendige support til områdets mange stakeholders.
Indsatserne har, ud over CO2-reduktioner og hundredevis af nye håndværkerjobs, åbnet nye eksportdøre til byer på både nær og fjernmarkeder, som har ladet sig inspirere af Sønderborgs omstilling. De mange besøgende erhvervsgæster udgør et vigtigt grundlag for en styrket vækst i erhvervsturismen.