Den samlede risiko i Holstebro er ca. 500 huse, der er i farezonen, når oversvømmelserne er værst. De gennemførte analyser viser tydeligt, at barriererne omkring Storebro og Hotel Royal er den afgørende faktor, og derfor foreslår en af de hollandske konsulenter, vel mest i spøg, at man kan starte med at rive Hotel Royal ned og øge vandgennemstrømningen i byen, så ville problemerne være løst. Det kan i forhold til meget store projekter i oplandet vise sig at blive den billigste klimatilpasningsindsats.
Deltares vurdering, af de bærende principper i Holstebro kommunes klimatilpasningsplan, er, at der først og fremmest skal etableres et beslutningsgrundlag, som definerer målene for sikringsniveauet i byen og på landet, målt på hyppigheden af oversvømmelsesrisikoen: er det en hundredårshændelse, eller en 25-årshændelse, der er sikringsniveauet? Skal målet være ens i byen og på landet, hvilken basal infrastruktur skal sikres bedst? I denne proces skal målene for det offentliges ansvar og for privates ansvar lægges fast.
Det fremgår tydeligt at den gennemførte analyse og workshop, at vandopsamlingsmulighederne og tilbageholdelsen af vand på marker og i lavninger i oplandet før byen ikke er tilstrækkelig. Derfor er flere muligheder i spil.
Vurderingen af Holstebros plan er, at der kan sættes ind og skal defineres indsatsmål for klimatilpasningen i prioriteret rækkefølge. I den forbindelse er det nødvendigt, at kommunen og vandeselskabet analyserer økonomien i forskellige løsningsalternativer, så der er et konkret beslutningsgrundlag for, hvor det økonomiske optimum er.
Udfordringen er, at klimaet ikke nødvendigvis opfører sig som beskrevet i scenarierne! Klimaet kan ændres i spring, hvad vi for få år siden anså for en 100-årshændelse, er nu måske en 50års-hændelse. Derfor råder Deltares Holstebro kommune til at lave en plan, som rækker frem mod 2050 og med perspektiver frem til år 2100.
I Holstebro anbefaler Deltares fx at man kigger på de umiddelbare effekter ved at udbedre forholdene i byen, fx gennemstrømningen ved Storebro, opvejes imod de større projekter og den samfundsmæssige gevinst, der kommer ud af dette. Træffes der beslutning om at iværksætte store indsatser, så bør projektet med at udvide Vandkraftsøen overvejes nøje, da det måske vil give en hurtig og kortsigtet effekt, mens der er langt større perspektiv i at skabe nye søer i forbindelse med nybygning af motorvejen sydøst om byen, fordi det vil skabe større effekt på længere sigt. Men da der også er værdifulde og beskyttede Natura 2000-områder i ådalene i oplandet til evt. nye søer anbefaler Deltares også, at der i givet fald indbyrdes til en ekspertkonkurrence om udformningen af disse søer, da der bør tænkes omhyggeligt over udformningen.
Natur – og miljøchef i Holstebro Kommune, Flemming Lehbert Sørensen, siger:
-Besøget fra Deltares har sat vores klimatilpasningsarbejde i et nyttigt perspektiv. Prioriteringen af sikringsniveauet og af, hvad der er offentlig ansvar og privat ansvar, er helt sikkert vigtigt at lytte til og det bliver en vigtig politisk diskussion i byrådet. Og så er det jo tankevækkende, at budgettet til klimasikring 1 milliard euro pr. år i Holland, så deres indsats har helt andre dimensioner end vores!