Rapporten ser på, hvad der skal til for at løfte samfundet fremad og få del i den vækst, der ligger i smart city. Mere end halvdelen af kommunerne har allerede igangsat smart city- projekter sammen med virksomheder og vidensinstitutioner. Rapporten fremhæver det som en styrke, at udviklingen af smarte løsninger i Danmark ikke blot er et storbyfænomen, men at der er aktiviteter i hele landet. Det kan gøre Danmark til løsnings- og rollemodel for at skabe vækst og bedre livsvilkår gennem smarte løsninger. Rapporten peger dog også på, at smart city-udviklingen er ramt af ”pilotsyge”, hvor løsninger oftestrander
efter pilotfasen, fordi der mangler investeringer og beslutningskraft til en implementering i fuld skala.
Rapporten skitserer de grundlæggende forudsætninger, som et land skal opfylde, for at fremme udbredelsen af smart city-aktiviteter. Danmark står stærkt, men har stadig en række udfordringer at overvinde.
Kommunernes ressourcer og kompetencer til at igangsætte og skalere
projekter er en vigtig faktor. Efter international målestok forvalter danske kommuner relativt mange af de offentlige midler. De er derfor gennem deres købekraft i stand til at forlange smarte og effektive løsninger. Men det kræver, at man tænker langsigtet og helhedsorienteret, hvis man vil arbejde ambitiøst med smart city-løsninger, for det tager tid, før en investering giver afkast.
Rapporten peger på, at kommunerne derfor skal samarbejde mere, både internt mellem forvaltninger og på tværs af kommuner. Kommunerne skal dele viden og opbygge testmiljøer, der supplerer hinanden for at sikre, at ressourcerne bruges rigtigt. Samarbejdet skal give kritisk masse for at løfte arbejdet og tiltrække de relevante virksomheder. Eksempler fra København viser, at firmaer inden for smart city ofte er interesseret i at etablere sig i området, når de indgår en større kontrakt.
Rapporten fremhæver den danske tradition for borgerinvolvering ogdialog som en central styrke og lægger vægt på, at kommunerne skal inddrage borgerne, så man skaber relevante løsninger, sikrer ejerskab i befolkningenog får taget hånd om den usikkerhed,
som nogle borgere kan føle over for ny teknologi.