Vi har helt fra start haft fokus på, at forberede os så godt som muligt. Kommunen indledte på et tidligt tidspunkt samarbejde med et eksternt konsulentfirma, hvis kernekompetence er FM-projekter på ejendomsområdet. I samarbejde med forvaltningen gennemførte firmaet analyser, som skulle belyse følgende:
• Opstille tre FM-modeller, der alle sigter på at opnå en effektivisering på ejendomsområdet, men som adskiller sig i forhold til opgave- og ejendomsafgrænsninger, styringsmodeller etc.
• Etablere et grundigt datagrundlag omkring økonomi, opgaver og ejendomme, så den valgte FM-enhed har en realistisk mulighed for at indhente varige effektiviseringer og samtidig sikre en stabil fremadrettet drift.
Den 30. december 2015 vedtog byrådet at implementere den såkaldte model B. Det er en kombination af en central og decentral struktur, hvor de hårde serviceopgaver, der relaterer sig til bygningsdriften, varetages af den centrale ejendomsadministration, mens de ”bløde” serviceopgaver, som er rettet mod institutionernes kerneopgaver, fortsat håndteres af lokalt ansatte TS-medarbejdere.
Tre opgavegrupper for henholdsvis økonomi, personale og analyseopgaver har været været med til at udvikle og implementere projektet, hvis overordnede ledelse er blevet varetaget af en projektstyregruppe ledet af direktøren for forvaltningen.
26 ud af i alt 86 TS-medarbejdere og ledere er nu overført til Service & Ejendomme, mens resten er forblevet lokalt ansatte på skoler og institutioner.
Vi har taget ejerskab til den udgave af en FM-organisation, som vi kalder for Sønderborg-modellen. Rationalet bag er at skabe en servicestruktur, som høster strategiske fordele uden at tabe de gode sider ved et tæt lokalt samarbejde mellem TS-medarbejder og institution.